Bób po libańsku - smak Bliskiego Wschodu

Składniki:

4 szklanki bobu
1 cebula
2 łupiny kardamonu
2 łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski)
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki chili
kilka łyżek oleju (najzdrowiej - kokosowego, nierafinowanego lub masło klarowane)
2 puszki pomidorów (w sezonie dobrze je zastąpić świeżymi)
2 łyżki rodzynek
sól
pieprz czarny
posiekana natka pietrzuszki - do podania

 

Przygotowanie:

Bób ugotować w lekko osolonej wodzie, a potem odcedzić i odstawić. Cebulę pokroić w kostkę.

W dużym garnku rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i wszystkie przyprawy i dusić przez 2-3 minuty. Dorzucić bób w łupinach i dusić przez 3 minuty. Dodać pomidory, rodzynki, sól i pieprz i dusić przez 15 minut. Podawać gorący, posypany natką pietruszki.

Tak przygotowany bób można podawać z kuskusem lub dowolnym arabskim pieczywem. Smakuje także dobrze z kaszą gryczaną.

Smacznego.

 

Przepis pochodzi z książki Jadłonomia Marty Dymek.