Kawałki tofu w sosie masala czyli Tofu Tikka Masala

Składniki:

Potrzebne do przygotowania tofu:

2 opakowania tofu

2 łyżeczki kurkumy

2 łyżeczki mieszanki garam masala

1 łyżeczka ostrej papryki w proszku

2 łyżki mąki kukutydzianej lub z ciecierzycy

2 cm startego, świerzego imbiru

 

Potrzebne do przygotowania sosu:

2 łyżeczki kurkumy

2 lyżeczki mieszanki garam masala

pół łyżeczki ostrej papryki w proszku

1 do 2 łyżeczek kuminu (zmielony kmin rzymski)

pół łyżeczki cynamonu

2 łyżeczki czarnuszki

3 ząbki czosnku

1 cebula

puszka pomidorów lub przecier pomidorowy

pół szklanki wody

zielony groszek (konserwowy lub mrożony, ok 1 szklanka)

 

Przygotowanie.

Tofu należy odsączyć z wody. W tym celu należy go zawinąć w papierowy ręcznik i przicisnąć czymś ciężkim na okres ok. 10 minut. Nastpnie kroimy go w kostkę.

Przesypujemy go do miski, w której mieszamy tofu z przyprawami i startym imbirem. Mieszamy tak długo aż kawałki tofu pokryją się mieszanka przypraw i mąki.

Tofu nastpnie smażymy na patelni na złoto. W tym celu najlepiej użyć łyżki oleju kokosowego. Na koniec prznosimu tofu na papierowy ręcznik.

 

Cebulę należy posiekać w póra i zeszklić w rondlu na 1-2 łyżek oleju kokosowego. W trakcie duszenia cebuli dorzucamy przyprawy. Mieszając, podsmażamy przez ok. 4 minuty, następnie dodajemy pamidory i gotujemy przez 5 minut. Gęstość sosu regulujemy wodą. Na koniec wszystko blendujemy. 

Do gotowego sosu dorzucamy groszek i podgrzewamy tak długo aż będzie miękki i ostatecznie całość łączymy z tofu.

Podajemy z ryżem lub kaszą.

Smacznego.

Naczynie: https://www.facebook.com/papilarne