Lekko na święta.

Święta Bożego Narodzenia i Sylwester to czas, z którym sobie dogadzamy. Nie tylko prezentami, także jedzeniem. Wielogodzinne biesiady przy suto zastawionym stole mogą jednak skończyć się kilkoma nieplanowanymi kilogramami w obrębia pasa lub bioder. Aby okres świąteczno – karnawałowy nie odbił nam się „czkawką” na wadze, warto część tradycyjnych i ciężkich dań oraz niezdrowych przekąsek zastąpić ich lżejszymi zamiennikami.

 


Sałatki


Zacznijmy od sałatek – często utopionych w sosie majonezowym. Aby „odchudzić” sałatkę, wystarczy część majonezu zastąpić naturalnym jogurtem. Naszą propozycją jest proporcja 1:4 (na korzyść jogurtu oczywiście). Dzięki temu zachowamy tradycyjny smak, jednak całość będzie o wiele bardziej łaskawa dla naszego brzucha.

 


Ach, te słodkości!


Biesiadowanie zazwyczaj nie kończy się na wigilijnej kolacji i świątecznych obiadach. Często kolejnym etapem jest rozstawienie na stole całej gamy rozmaitych słodkości. Przyznajmy się – na jednym pierniczku lub kawałku ciasta nigdy się nie kończy. Dlatego też już przed świętami warto „odchudzić” część ciast i przekąsek, a tym samym zaskoczyć bliskich pomysłowością i kreatywnością. Klasycznym i obowiązkowym na świątecznym stole lub choince pierniczkom można uszczknąć część białej pszennej mąki i zamienić ją na mąkę pełnoziarnistą. Zabieg niewielki, lecz robiący wielką różnicę. Idealną słodką i bogatą w smaku przekąską będą także praliny z ciecierzycy.


Pralinki z ciecierzycy


Ta wersja pralinek jest zupełnie inna od sklepowych lub przygotowywanych w klasyczny sposób. Inna, lecz niekoniecznie gorsza. Nasze pralinki wygrywają zawartością białka i błonnika. Swoje właściwości zawdzięczają…ciecierzycy.
Przepis
1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy
10 daktyli
5 orzechów włoskich/laskowych
łyżka płynnego miodu/syropu z agawy

Ciecierzycę zmiksować z namoczonymi wcześniej w ciepłej wodzie daktylami i miodem. Opcjonalnie można użyć także rodzynek/żurawiny/suszonych śliwek. Jeśli chcemy, aby pralinki były bardziej kakaowe, można dodać płaską łyżkę naturalnego kakao lub karobu. Formować małe kuleczki, obtoczyć w posiekanych orzechach.

 

Niby ciasto, a w roli głównej jednak warzywo

Klasyczne ciasta pełne są białej mąki i cukru. Jednak wśród świątecznych słodkości mogą się także znaleźć propozycje, których nieodzownym elementem są…warzywa. Główną rolę w warzywnych ciastach może grać burak, marchew, ciecierzyca, cukinia lub fasola. Tak przygotowany placek na pewno stanie się gwiazdą na Waszym świątecznym stole.


Brownie z cukinii


Klasyczne brownie jest mokre, ciężkie, rozpływające się w ustach i bosko czekoladowe. Boska nie jest niestety ilość pochłanianych wraz z nim kalorii. Aby odchudzić brownie polecamy Wam przygotować je na bazie niskokalorycznej cukinii.
Przepis
1 duża cukinia
100 ml mleka
4 łyżki otrąb żytnich
4 łyżki mąki orkiszowej/graham
2 łyżki ciemnego kakao
80 g gorzkiej czekolady (im większa zawartość kakao, tym lepiej)
1 łyżka cukru trzcinowego/syropu z agawy
1 łyżka oliwy/olej rzepakowego
2 jajka
2 łyżki mielonych orzechów włoskich
Ciasto polecamy podać z frużeliną wiśniową
300 g mrożonych wiśni bez pestek
2 łyżki syropu z agawy/ksylitolu
Sok z połowy małej cytryny
1 niepełna łyżka mąki ziemniaczanej


Ciasto: Cukinię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, zostawić na 10 minut. Odcisnąć, wylać płyn. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Resztę składników wymieszać w misce, dodać cukinię, rozpuszczoną czekoladę. Dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę. Piec 30 -35 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Jeśli masa będzie zbyt luźna, można dodać trochę więcej mąki.


Frużelina: Wiśnie podgrzewać z rondlu około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać syrop/ksylitol, sok z cytryny. Zagotować. Odlać 1/3 szklanki z garnka, wymieszać z mąką ziemniaczaną, następnie rozprowadzić w rondelku. Zagotować, odstawić z ognia. Pyszna polewa gotowa!

 


Sylwestrowe szaleństwa


Po nierzadko trzydniowej biesiadzie przy świątecznym stole czeka nas jeszcze jeden dzień, podczas którego zazwyczaj jemy za dużo i za tłusto. Wiecie już jaki? Tak, mowa o Sylwestrze. Jeśli Wasz sylwestrowy stół zazwyczaj uginał się od niezdrowych przekąsek, mających dać szybki zastrzyk energii niestrudzonym biesiadnikom, w tym roku polecamy zaskoczyć swoich gości nietuzinkowymi i zdrowymi przekąskami.

 

Zamiast chipsów, czyli…ciecierzyca do chrupania


Ciecierzyca to warzywo – kameleon. Udowodniliśmy już, że może być bazą słodkich pralinek. Okazuje się także, że pieczona w piekarniku smakiem nokautuje swoich konkurentów, czyli sklepowe „chrupacze” w postaci chipsów i paluszków. Prosta, acz efektowna przekąska na sylwestrowy stół.
Przepis
Puszka ciecierzycy (można także dzień wcześniej namoczyć suche ziarna ciecierzycy, następnie gotować z kminkiem i odrobiną sody przez 1,5h)
Łyżka oliwy z oliwek
Przyprawy według uznania (polecamy: sól, pieprz, kurkuma, kmin rzymski, papryka słodka, papryka chilli, czosnek)
Ziarna ciecierzycy skropić oliwą, dodać przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać rękoma. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć cieciorkę. Piec w 180 stopniach ok. 20 minut. Pod koniec pieczenia można zmniejszyć temperaturę. Warto także co 5- 10 minut sprawdzać cieciorkę – w przypadku zbyt szybkiego spiekania się wystarczy zmniejszyć temperaturę i wydłużyć czas pieczenia. Piec do uzyskania chrupkości.

 


Może frytkę?


Klasyczne frytki zazwyczaj ociekają tłuszczem i są kaloryczną bombą. Dlatego też przedstawiamy frytki warzywne, czy frytki, w których klasycznych frytek jest tyle, co kot napłakał.
Przepis
Frytki
Mały batat
Mały seler
Mały korzeń pietruszki
Mała marchewka
Oliwa z oliwek – łyżka
Przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, słodka papryka
Sos czosnkowo – koperkowy:
Mały kubeczek jogurtu naturalnego
Ząbek czosnku
Koperek
Odrobina pieprzu
Warzywa kroimy w paseczki, mieszamy z oliwą i przyprawami. Rozkładamy na papierze do pieczenia, zapiekamy w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem do zezłocenia.
Z jogurtu, czosnku i koperku przygotowujemy dip do frytek.
Rada: jeśli chcemy, aby frytki miały bardziej chrupiącą skórkę, można je przed pieczeniem lekko posmarować białkiem jaja. Chrupanie gwarantowane!

 

A po świętach…


…również chętnie zachęcamy do „odchudzania” swoich przekąsek. Dobre nawyki żywieniowe powinny być częścią naszej codzienności. Warto pamiętać, że powiedzenie „jesteś tym, co jesz” nie kłamie. Źle odżywiany organizm w pewnym momencie zacznie się buntować – pojawią się choroby cywilizacyjne, takie jak cukrzyca, miażdżyca, czy nadciśnienie. Najważniejsze więc, aby dbać o siebie. Nie tylko od święta.