Muffinki dyniowe

Składniki na ciasto:

300g mąki orkiszowej

2 łyżeczki  proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

70 g ksylitolu

70 g cukru kokosowego ( może być też cukier trzcinowy)

szczypta soli

skórka z pomarańczy

1 łyżeczka ekstraktu z wanili

2 jaja

200g puree z dyni

60ml mleka roślinnego 

120g oleju kokosowego 

 

Składniki na polewę:

1 łyżka karobu

1 łyżka kakao

1 łyżka ksylitolu

1 łyżka masła klarowanego

1 łyżka wody

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiać dwukrotnie do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie dodać cukier,ksylitol sól, skórkę z pomarańczy, wanilię. Po wymieszaniu - odstawić.

W innej misce roztrzepać  jajka razem z purée z dyni. Dodać wcześniej roztopione masło i mleko, dokładnie wymieszać.

Na koniec wszystkie składniki delikatnie należy połączyć za pomocą łyżki - do sypkich, przesianych składników dodajemy masę jajeczną i krótko oraz delikatnie mieszamy łyżką - ciasto ma być lekko grudkowate, ale surowa mąka nie powinna być widoczna. Długie mieszanie składników nie jest wskazane.

Ciasto wykładamy do foremek wyłożonych papilotkami. Pieczemy w temperaturze 190oC przez około 18-20 minut.

 

Przygotowanie polewy:

W pierwszej kolejności należy zagotować wodę, następnie, cały czas mieszając, łączymi pozostałe składniki i nie przerywając mieszania czekamy aż polewa zacznie wrzeć. Zdejmujemy polewę z gazu i polewamy muffiny.

Smacznego!