Słodka dynia z orzechami

Składniki:

2 łyżki oleju kokosowego

2 ząbki czosnku, rozgniecione

2 szalodki lub cebula, drobno pokrojone

1 łyżka pasty curry

300 ml niesłonego bulionu warzywnego

2 liście kaffiru* rozkruszone

1/2 łyżeczki przyprawy galangal lub 1/2 cm, drobno posiekanego korzenia imbiru

220g dyni, zmiksowanej

110g batatów, pokrojonych w kostkę

45g pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki

45g orzeszków ziemnych, prażonych i rozdrobnionych

150ml mleczka kokosowego

1 łyżka ciemnego sosu sojowego

 

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy czosnek i szalotkę (cebulę). Pozostawiamy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając aż do uzyskania złotego koloru.

Dodajemy pastę curry i smażymy całość przez około 20 sek., do momentu uzyskania pięknego aromatu :) . Następnie wrzucamy zblędowaną dynię, liście kaffiru, galangal (lub korzeń imbiru) oraz słodkie bataty.

Doprowadzamy do wrzenia, mieszając od czasu do czasu. Redukujey płomień i gotujemy ok. 15 min.

Po upływie 15 minut, doadajemy pieczarki, orzechy, mleczko kokosowe i sos sojowy. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu jeszcze przez 5 min.

Podajemy ciepłe. Można posypać po wierzchu potrawę prażonymi nasionami dyni. 

Smacznego.

 

*Kaffir - nazywany także limonką kaffir, papedą, dziką limonką, należy do rodziny cytrusowatych, charakteryzuje się więc takimże smakiem i aromatem.

Liście Kaffiru są ciemnozielone i w stanie świeżym posiadają specyficzny połysk. Składają się z 2 części: górnej, spiczastei i dolnej,bardziej owalnej. Dorastają do 10 cm długości.

Liście kaffiru stanowią cenny składnik większości dań kuchni tajskiej. Stosuje się je do zuo, sałatek na bazie curry i do potraw smażonych. W zupie typu Tom Yum występujują razem z trawą cytrynową i sokiem z limonki. Do dań gęstych, liście kaffiru dodaje się w całości lub pocięte. Mają za zadanie wzbogacenie aromatu gulinów lub gulaszów.