Przepis na buraczki zasmażane: krok po kroku
Data publikacji 4 lipca 2023Szukasz prostego i smacznego dodatku do obiadu? Przepis na buraczki zasmażane to idealne rozwiązanie! To tradycyjne polskie danie, które smakuje równie dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. W naszym artykule pokażemy Ci, jak krok po kroku przygotować buraczki zasmażane – od wyboru składników, przez gotowanie, aż po smażenie. Zapraszamy!
Agenda
1. Czas przygotowania i liczba porcji
2. Składniki
3. Krok po kroku
4. Wskazówki
5. Kaloryczność
Zobacz również: Przepis na barszcz: klasyczne danie z nutą nowoczesności
Czas przygotowania i liczba porcji
Czas przygotowania buraczków zasmażanych to około 1 godzina i 15 minut (w tym 1 godzina na gotowanie buraków). Przepis wystarczy na 4 porcje.
Składniki
– 1 kg buraków
– 2 łyżki oleju
– 2 łyżki mąki
– 2 łyżki octu
– 2 łyżeczki cukru
– sól do smaku
Krok po kroku
1. Buraki dokładnie umyj, a następnie ugotuj w osolonej wodzie (ok. 1 godzina). Po ugotowaniu obierz je i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. W rondlu rozgrzej olej, dodaj mąkę i zrób zasmażkę.
3. Do zasmażki dodaj starte buraki, ocet, cukier i sól. Całość dokładnie wymieszaj i duś na małym ogniu przez około 15 minut.
Wskazówki
Aby buraczki były jeszcze smaczniejsze, możesz dodać do nich łyżeczkę masła i posypać je świeżo mielonym pieprzem.
Kaloryczność
Jedna porcja buraczków zasmażanych to około 150 kcal.
Spróbuj naszego przepisu na buraczki zasmażane i ciesz się ich wyjątkowym smakiem! Smacznego!