Ekologiczne produkty spożywcze – co warto wiedzieć?
Data publikacji 28 marca 2023Dostęp do ekologicznych produktów spożywczych jest coraz szerszy, głównie dzięki sklepom internetowym, w których można dokonywać zakupu bez względu na miejsce zamieszkania. Niemniej jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, czym tak naprawdę jest żywność ekologiczna i jaka jest różnica pomiędzy nią, a żywnością tradycyjną. Czy warto kupować produkty ekologiczne?
Sprawdź także: https://www.dietymedicago.pl/ile-kalorii-ma-gruszka/
Co należy rozumieć pod hasłem „produkty ekologiczne”?
Na sklepowych półkach można znaleźć wiele produktów, które w swojej nazwie mają przymiotnik „ekologiczny”. Tymczasem warto wiedzieć, co tak naprawdę on oznacza. Produkty ekologiczne wytwarzane są bez użycia sztucznych barwników, aromatów, polepszaczy smaków i konserwantów. Ponadto tego rodzaju żywność nie podlega modyfikacjom genetycznym, zatem jest w pełni naturalna. W gospodarstwach ekologicznych nie używa się chemicznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych, natomiast w samych uprawach stosowany jest płodozmian. Zwierzęta mają zapewnione zdrowe, odpowiednie warunki do rozwoju, który w żaden sposób nie jest przyspieszany, na przykład poprzez podawanie antybiotyków. Karmione są one paszą ekologiczną, co dodatkowo wpływa na ich dobrostan. Właściwe warunki sprzyjają bioróżnorodności, wpływając jednocześnie na jakość pozyskiwanego mięsa czy innych produktów odzwierzęcych.
Kontrola żywności ekologicznej
W społeczeństwie pokutuje przeświadczenie, jakoby każdy produkt mógł zostać nazwany ekologicznym. Jest ono jednak błędne, bowiem tego rodzaju żywność podlega ścisłej kontroli. Przeprowadza ją Inspekcja Handlowa na zlecenie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Wszystkie gospodarstwa ekologiczne i firmy kontrolowane są przynajmniej raz w roku bądź w sytuacji, gdy zajdzie podejrzenie, że nie spełniają one przyjętych norm. Negatywne wyniki kontroli powodują odebranie certyfikatu, przez co wprowadzane na rynek produkty nie mogą być nazywane ekologicznymi. Można więc powiedzieć, że przymiotnik ten został niejako zastrzeżony, dzięki czemu konsument może być pewny, że nabywa jedynie najwyższej jakości żywność. Z drugiej strony, powinno się kupować ją w sprawdzonych źródłach, na przykład w sklepie internetowym z eko żywnością. Konsument ma też prawo zgłosić swoje wątpliwości czy nieścisłości dotyczące produktu ekologicznego odpowiednim organom.
Kto powinien spożywać żywność ekologiczną?
Żywność ekologiczna jest niewątpliwa zdrowsza od tradycyjnej, dlatego zdecydowanie warto ją kupować. Dedykowana jest ona każdemu, kto dba o swoje zdrowie i chce właściwie się odżywiać. Mogą ją spożywać także małe dzieci, oczywiście biorąc pod uwagę produkty adekwatne do ich wieku. Produkty ekologiczne zalecane są również seniorom oraz alergikom, którzy muszą uważać na wszelkie sztuczne dodatki do żywności, powodujące reakcję uczuleniową. Choć towary ekologiczne są droższe od tych, które powszechnie można znaleźć na sklepowych półkach, to ich cena nie wynika wyłącznie z wyższej marży producenta. Prowadzenie gospodarstw ekologicznych pociąga bowiem za sobą większe koszty, jednak żywność dostarczana na rynek jest zdecydowanie lepszej jakości.