Dieta regulująca
poziom cukru

Podstawą wszystkich działań mających na celu zapobieganie i skuteczne leczenie cukrzycy jest odpowiednie żywienie.

CUKRZYCA TYPU II jest zaliczana do naczęściej występujących chorób przewlekłych. Jest jedną z chorób, gdzie właściwe żywienie jest konieczne by wyregulować nieprawidłową glikemię.

Stosując odpowiednie leki w cukrzycy typu II ale jednocześnie nie wprowadzając właściwych zmian w  diecie cukrzyka, choroba postępuje, prowadzac nawet do cieżkich powikłań np. stopy cukrzycowej, zaburzeń neurologicznych, grzybicy i.in.

 

Dieta cukrzycowa:

  • dostarcza odpowiedniej ilości energii, pochodzącej z węglowodanów, tłuszczów i białek,
  • ułatwia farmakologiczne leczenie cukrzycy,
  • sprzyja zmniejszeniu poziomu cukru we krwi, normalizuje poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie tętnicze, zmniejsza nadwagę i otyłość,
  • zapobiega powikłaniom cukrzycy,
  • zapobiega wahaniom glukozy, tzw. hipoglikemii czy hiperglikemii

Cukrzyca typu II do niedawna była chorobą diagnozowaną głównie u osób po 50 roku życia. Obecnie już dużo młodsze osoby zapadają na nią a stany przedcukrzycowe, tj. nieprawidłowa glikemia, insulinooporność są diagnozowane już nawet u młodzieży.

GŁÓWNE OBJAWY CUKRZYCY:

♦ nieprawidłowa glikemia na czczo, powyżej 126 mg/dl-oznaczona dwukrotnie w kolejnych dniach

♦ częstomocz

♦ wzmożone pragnienie

♦ ospałość, zaburzenia koncentracji

♦ sucha, łuszcząca się skóra

 

Na rozwój cukrzycy wpływ głównie masz TY, nawet jeśli może mieć ona podłoże genetyczne. Predyspozycja genetyczna zwiększa predyspozycje do jej wystąpienia lecz nie jest wyrocznią. Nie musisz zachorować.

Leczenie  głównie będzie zależało od zmian, który TYLKO TY możesz wprowadzić. Lecz by je wprowadzić potrzebujesz 

♥ wiedzieć co jest do poprawy w Twoim aktualnym jadłospisem, jakie nawyki żywieniowe przyczyniają się u Ciebie to rozwoju cukrzycy

♥ dowiedzieć się np. od dietetyka medycznego  jak powinna wyglądać Twoja dieta cukrzycowa

♥ dowiedzieć się jaka aktywność fizyczna jest dla Ciebie odpowiednia

♥ kontrolować codziennie poziom cukru za pomocą glukometru

♥ a przede wszystkim UWIERZYĆ W SIEBIE, że potrawisz wprowadzić zmiany i je utrzymać dla siebie, dla swojego zdrowia

Proponujemy indywidualnie przygotowane jadłospisy – dietę cukrzycową. Dieta ta jest odpowiednia też dla osób, u których występuje insulinooporność (stan ten poprzedza wystąpienie cukrzycy typu 2).

Przeczytaj jak zadziałała zmiana diety u Pacjentki w wieku 69 lat, która zdecydowałą się na współpracę z Poradnią Dietetyczną Medicago

" Do Anny Piaścik zgłosiła się Pacjentka Pani Jadwiga, wiek 69 lat, waga 92 kg przy wzroście 165 cm. Miała cukrzycę typu II, otyłość oraz nadciśnienie, wysokie trójglicerydy, miała usunięty pęcherzych żółciowy, otyłość. Podczas codzienny badań poziomu cukru, miała zawsze wynik powyżej 100:  120-150 mg/dl. 

Zastosowano u Pacjentki indywidualny jadłospis właściwy w cukrzycy typu II i jednocześnie uwzglęniając fakt, że nie miała pęcherzyka żółciowego.

Już na pierwszej wizycie kontrolnej po 2 tygodniach przestrzegania zaplanowej diety uzyskała świetne wyniki

♥ poziom cukru spadł poniżej 100 a nawet 85 !!

♥ waga obniżyła się 4,2 kg - tak duży spadek był efektem obniżenia poziomu wody, a  tkanka tłuszczowa obniżyła się o  1,5 kg 

♥ zmniejszyły się obrzęki, mogła odstawić leki moczopędne gdyż zmieniona dieta  wystarczająco powodowała efektywną diurezę

♥ uregulowały się wypróżnienia oraz odzyskała lekkość i dobre samopoczucie po posiłkach

♥ miała większą energię na co dzień i lepiej spała. Zwiększyła się wydolność podczas spacerów

W kolejnych tygodniach następowała dalsza redukcja masy ciała a glikemia obniżyła się poniżej 90. 

Po 4 miesiącach diety Pacjentka uzyskała wagę 78 kg. Lekarz zdecydował się wprowadzić modyfikacje w dawkach stosowanych leków a niektórych już nie musiała brać:)