O mnie

 Anna Piaścik
mgr dietetyk, mgr farmacji

Założycielka poradni dietetycznej Medicago. Magister dietetyki oraz magister farmacji. Absolwentka Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, Bydgoskiej Szkoły Wyższej oraz absolwentka Studiów Podyplomowych na wydziale Zdrowia Publicznego - kierunek Dietetyka.

Członkini:

  • Polskiego Stowarzyszenia Praktycznej Terapii Otyłości
  • Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłości


Od wielu lat uczestniczę w szkoleniach i wykładach dotyczących żywności, terapii żywieniowej, interakcji pomiędzy lekami a żywnością, wpływu leków na przyswajalność składników odżywczych pożywienia i stanu odżywienia pacjenta. Interesuję się też psychologią i tą wiedzę również wykorzystuję podczas spotkań z Pacjentami. Do każdego podchodzę indywidualnie, staram się rozumieć problem, z którym zgłasza się Pacjent do mnie. Każdy może liczyć na wsparcie podczas wprowadzanych zmian żywieniowych.

Specjalizuję się w dietoterapii chorób układu pokarmowego( tj. refluks, zgaga, biegunki, wzdęcia itd.) oraz dietach eliminacyjnych, np. bezglutenowa, bezlaktozowa i inne. Prowadzę także konsultacje żywieniowo - farmaceutyczne (tzw. Opieka farmaceutyczna), które są skierowane do osób chorych stosujących farmakoterapię. Informuję o możliwych interakcjach leków oraz leków i żywności. Odpowiednie zalecenia żywieniowe często pomagają zredukować aktualnie stosowane leki a nawet odstawić, w porozumieniu z lekarzem.

W wolnym czasie najchętniej odpoczywam na łonie natury, lubię podróżować z rodziną, poznawać nowe miejsca (od jakiegoś czasu najchętniej z siodełka roweru lub podczas pieszych wędrówek).

Odbyte kursy i szkolenia:

  • Dietetyka Forum 2015
  • Dietetyka Forum 2014
  • Leczenie Żywieniem. Dietetyka wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej – TOMO 2015
  • Interpretacja nietolerancji pokarmowej i praktyczne zastosowanie diety eliminacyjnej - Cambridge Diagnostics - 2013
  • Dietocoaching I i II stopień- Nutricenter - 2014
  • Nutrigenetyka w Dietetyce. Praktyczne wykorzystanie testów DNA w dietetyce- DFMedica - 2014
  • Immunodiagnostyka Nietolerancji Pokarmowej- Cambridge Diagnostics - 2012
  • Zaburzenia mikroflory jelit i opóźniona alergia pokarmowa - Instytut Mikroekologii - 2014
  • Terapia żywieniowa nadwagi i otyłości- GUMed Gdański Uniwersytet Medyczny - 2008
  • Diety wegetariańskie w praktyce- Wegecentrum - 2013
  • Profilaktyka i dietoterapia chorób układu sercowo-naczyniowego, ze szczególnym uwzględnieniem hipercholesterolemii-Polskie Towarzystwo Dietetyki - 2013
  • Terapia żywieniowa- alergie pokarmowe- Gdański Uniwersytet Medyczny - 2010
  • Elementy psychologii klinicznej – Gdański Uniwersytet Medyczny - 2008
  • Cukrzyca jako problem współczesnej medycyny- Uniwersytet Jagielloński - 2011, 2012
  • Współczesne metody leczenia otyłości - Uniwersytet Medyczny w Łodzi - 2011
  • Otyłość i nadwaga jako problem zdrowotny - Uniwersytet Jagielloński - 2010
  • Andropauza i menopauza - Uniwersytet Medyczny w Łodzi - 2012
  • Choroba wrzodowa- Uniwersytet Jagielloński - 2010
  • Farmakoterapia i terapia żywieniowa nieswoistych zapaleń przewodu pokarmowego- Uniwersytet Jagielloński - 2010
  • Leki pediatryczne- Gdański Uniwersytet Medyczny - 2013
  • Farmakoterapia zakażeń układu moczowego- Uniwersytet Jagielloński - 2010
  • Farmakoterapia chorób narządu wzroku- Uniwersytet Medyczny w Łodzi - 2012
  • Postępy w farmakoterapii chorób metabolicznych. Promocja zdrowia i profilaktyka zdrowotna - Uniwersytet Jagielloński- 2009
  • Nutriceutyki, suplementy, witaminy- Uniwersytet Medyczny w Łodzi - 2011
  • Promocja zdrowia i profilaktyka zdrowotna.- Uniwersytet Jagielloński - 2010
  • Leki złożone w terapii- Uniwersytet Jagielloński - 2010
  • Farmakoterapia chorób krwi i układu krwiotwórczego- Uniwersytet Medyczny w Łodzi - 2011
  • Postępy w farmakoterapii wybranych chorób skóry- Uniwersytet Medyczny w Łodzi - 2012
  • Postępy w farmakoterapii chorób układu pokarmowego- Uniwersytet Medyczny w Łodzi - 2011
  • Farmakoterapia chorób jamy ustnej, gardła, krtani, nosa i ucha- Gdański Uniwersytet Medyczny - 2014
  • Toksykologia alkoholu etylowego i interakcje alkoholu z lekami i żywnością-Gdański Uniwersytet Medyczny- 2006, 2008
  • Wybrane problemy terapii chorób zakaźnych-Uniwersytet Jagielloński - 2010
  • Patofizjologia i diagnostyka osteoporozy-Uniwersytet Jagielloński - 2010

 

mgr HANNA LANGER-RAJCHOWSKA

dietetyk 

edukator żywieniowy

dietetyka pediatryczna

 

Nazywam się Hanna Langer-Rajchowska – jestem dietetykiem, specjalistką ds. żywienia, jako edukator brałam udział w programie „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”, jestem członkiem Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Ukończyłam studia wyższe na kierunku Biotechnologia Żywności, Organizacja Systemów Produkcyjnych, Dietetyka - Dietetyka Pediatryczna, oraz studia podyplomowe na kierunku Dietetyka i usługi żywieniowe. Moje wykształcenie sprawiło ze miałam możliwość zdobywania doświadczenia w różnych obszarach związanych z żywnością i żywieniem. Swoją karierę zawodową zaczynałam pracując w Dziale Jakości największej piekarni w trójmieście, potem w Zakładach Mięsnych. Ostatnie lata pracowałam na stanowisku Specjalisty ds. Rozwiązań Żywieniowych w Służbie Zdrowia gdzie współpracowałam z lekarzami pediatrami, alergologami i gastroenterologami w temacie żywienia dzieci.

Największą radość sprawia mi prowadzenia warsztatów żywieniowych oraz przerabianie tradycyjnych przepisów kuchni polskiej (i nie tylko) na zalecenia dietetyczne uwzględniające alergie i nietolerancje pokarmowe szczególnie eliminujące gluten, jajka czy mleko zwierzęce, oraz tworzenie przepisów na „zdrowsze” wersje ulubionych smakołyków dla dzieci.

Chętnie uczestniczę w szkoleniach i konferencjach, szczególnie dotyczących dzieci i kobiet w ciąży, gdyż ta strona dietetyki jest mi najbliższa.