O mnie

 Anna Piaścik
mgr dietetyk, mgr farmacji

Założycielka poradni dietetycznej Medicago. Magister dietetyki oraz magister farmacji. Absolwentka Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, Bydgoskiej Szkoły Wyższej oraz absolwentka Studiów Podyplomowych na wydziale Zdrowia Publicznego - kierunek Dietetyka.

Członkini:

  • Polskiego Stowarzyszenia Praktycznej Terapii Otyłości
  • Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków
  • Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłości


Od wielu lat uczestniczę w szkoleniach i wykładach dotyczących żywności, terapii żywieniowej, interakcji pomiędzy lekami a żywnością, wpływu leków na przyswajalność składników odżywczych pożywienia i stanu odżywienia pacjenta. Interesuję się też psychologią i tą wiedzę również wykorzystuję podczas spotkań z Pacjentami. Do każdego podchodzę indywidualnie, staram się rozumieć problem, z którym zgłasza się Pacjent do mnie. Każdy może liczyć na wsparcie podczas wprowadzanych zmian żywieniowych.

Specjalizuję się w dietoterapii chorób układu pokarmowego( tj. refluks, zgaga, biegunki, wzdęcia itd.), chorobach układu krążenia, cukrzycy i insulinooporności. Prowadzę także konsultacje żywieniowo - farmaceutyczne (tzw. Opieka farmaceutyczna), które są skierowane do osób chorych stosujących farmakoterapię. Informuję o możliwych interakcjach leków oraz leków i żywności. Opracowuję diety wegetariańskie oraz zbilansowane klasyczne. Odpowiednie zalecenia żywieniowe często pomagają zredukować aktualnie stosowane leki a nawet odstawić, w porozumieniu z lekarzem.

W wolnym czasie najchętniej odpoczywam na łonie natury, lubię podróżować z rodziną, poznawać nowe miejsca (od jakiegoś czasu najchętniej z siodełka roweru lub podczas pieszych wędrówek).

Odbyte kursy i szkolenia:

  • SOIT-School Of Insulinresistance Therapy-specjalista przyjazny insulinoopornym-2018
  • Dieta w chorobach tarczycy. PCOS i insulinooporności- akademia Dietetyki Klinicznej- 2017
  • Postępy w farmakoterapii chorób układu pokarmowego- 2018
  • Postępy w farmakoterapii chorób metabolicznych- 2018
  • Dietetyka Forum 2014 i 2015
  • Leczenie Żywieniem. Dietetyka wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej – TOMO 2015
  • Interpretacja nietolerancji pokarmowej i praktyczne zastosowanie diety eliminacyjnej - Cambridge Diagnostics - 2013
  • Dietocoaching I i II stopień- Nutricenter - 2014
  • Nutrigenetyka w Dietetyce. Praktyczne wykorzystanie testów DNA w dietetyce- DFMedica - 2014
  • Immunodiagnostyka Nietolerancji Pokarmowej- Cambridge Diagnostics - 2012
  • Zaburzenia mikroflory jelit i opóźniona alergia pokarmowa - Instytut Mikroekologii - 2014
  • Terapia żywieniowa nadwagi i otyłości- GUMed Gdański Uniwersytet Medyczny - 2008
  • Diety wegetariańskie w praktyce- Wegecentrum - 2013
  • Terapia żywieniowa- alergie pokarmowe- Gdański Uniwersytet Medyczny - 2010
  • Elementy psychologii klinicznej – Gdański Uniwersytet Medyczny - 2008
  • Cukrzyca jako problem współczesnej medycyny- Uniwersytet Jagielloński - 2011, 2012
  • Współczesne metody leczenia otyłości - Uniwersytet Medyczny w Łodzi - 2011
  • Otyłość i nadwaga jako problem zdrowotny - Uniwersytet Jagielloński - 2010
  • Choroba wrzodowa- Uniwersytet Jagielloński - 2010
  • Farmakoterapia i terapia żywieniowa nieswoistych zapaleń przewodu pokarmowego- Uniwersytet Jagielloński - 2010
  • Farmakoterapia zakażeń układu moczowego- Uniwersytet Jagielloński - 2010
  • Farmakoterapia chorób narządu wzroku- Uniwersytet Medyczny w Łodzi - 2012
  • Postępy w farmakoterapii chorób metabolicznych. Promocja zdrowia i profilaktyka zdrowotna - Uniwersytet Jagielloński- 2009
  • Nutriceutyki, suplementy, witaminy- Uniwersytet Medyczny w Łodzi - 2011
  • Farmakoterapia chorób krwi i układu krwiotwórczego- Uniwersytet Medyczny w Łodzi - 2011
  • Postępy w farmakoterapii wybranych chorób skóry- Uniwersytet Medyczny w Łodzi - 2012
  • Postępy w farmakoterapii chorób układu pokarmowego- Uniwersytet Medyczny w Łodzi - 2011
  • Toksykologia alkoholu etylowego i interakcje alkoholu z lekami i żywnością-Gdański Uniwersytet Medyczny- 2006, 2008

 

Małgorzata Merecka

dietetyk

 

Dietetykę studiowałam na Collegium Medicum w Bydgoszczy oraz na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Specjalizuję się w dietach leczniczych a najbliższe mi tematy to cukrzyca i insulinooporność, choroba Hashimoto, celiakia oraz choroby układu krążenia. Szczególne miejsce zajmuje u mnie kuchnia wegetariańska.  

Podczas wizyty Pacjenta najważniejszy jest dla mnie jego komfort i zaufanie. Zawsze staram się zrozumieć problem i obawy z jakimi zgłasza się do mnie drugi człowiek oraz wspierać go w dążeniu do celu. Nie jestem zwolenniczką radykalnych diet redukcyjnych. Preferuję zdrowe podejście do jadłospisu, ponieważ stosowana dieta po osiągnięciu swojego celu terapeutycznego powinna stać się naturalnym sposobem odżywiania.

Czas wolny lubię spędzać aktywnie, najlepiej wypoczywam na świeżym powietrzu a zwłaszcza nad mazurskimi jeziorami.