Czy warto wybrać tran w kapsułkach?
Data publikacji 19 maja 2023W ostatnich latach bardzo dużą popularnością cieszy się tran w kapsułkach. Na wstępie warto wyjaśnić, że tran to skoncentrowany olej pozyskiwany z wątroby dorsza atlantyckiego oraz innych ryb, które należą do rodziny dorszowatych. Inne oleje, czyli np. olej z wątroby rekina też jest określany tą samą nazwą.
Zobacz także: https://www.dietymedicago.pl/dieta-dla-seniora-po-80-roku-zycia/
Czym jest tran?
Warto jednak zaznaczyć, że słowo „tran” jest zarezerwowane dla olejów, które pochodzą jedynie z ryb z gatunku dorszowatych. Ludzie na całym świecie doceniają tran ze względu na jego niepowtarzalny skład. Przede wszystkim jest to świetne źródło kwasów nienasyconych tłuszczowych z grupy omega-3 oraz omega-6, które mają przeciwzapalne właściwości. Tran zawiera także witaminy z grupy A, D oraz E. Można śmiało powiedzieć, że jest to specyfik, który przez cały rok można zażywać regularnie. Dotyczy to zwłaszcza osób, które cierpią na częste infekcje. W ich przypadku tran może być dobrą metodą na zapobieganie zarażeniom. Warto wspomnieć, że tran pobudza organizm do produkcji limfocytów, więc wspomaga odporność. Badania potwierdzają jego pozytywny wpływ na koncentrację oraz pamięć, ponieważ zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera i wspiera rozwój mózgu dzieci.
Właściwości tranu
Tran posiada wiele witamin, które w połączeniu z olejami są lepiej przyswajalne. Sposób jego produkcji powoduje, że nie potrzebuje on połączenia z innymi substancjami, żeby mieć dobry wpływ na zdrowie. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że tran w kapsułkach wspiera proces kształtowania się zdrowych zębów oraz kości. Może zapobiec także różnym chorobom wzroku, jak np. zwyrodnienie plamki żółtej czy kurza ślepota. Dodatkowo obniża stężenie cholesterolu we krwi, więc automatycznie zmniejsza ryzyko chorób serca i miażdżycy. Tran może posiadać różnorodny skład, w zależności od jego formy, jak i poziomu skoncentrowania. Właśnie dlatego dawkowanie zależy w dużej mierze od stężenia składników. Najlepiej przeczytać ulotkę przed spożyciem i stosować się do zaleceń producenta. Tran jest polecany kobietom w ciąży ze względu na wysoką zawartość kwasów omega-3. Trzeba jednak pamiętać, że tran zawiera też witaminę A, która w zbyt dużym stężeniu może uszkodzić płód. Dzieciom poniżej 4. roku życia nie powinno się podawać tranu. Niektóre choroby również są przeciwwskazaniem do jego przyjmowania, między innymi sarkoidoza, hiperkalcemia oraz kamica nerkowa. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby, które zażywają leki przeciwzakrzepowe. Po dokładnym przeczytaniu tego artykułu powinieneś już wiedzieć, dlaczego warto spożywać tran w kapsułkach.
Materiał zewnętrzny