Strona główna
Dieta
Tutaj jesteś
Dieta ile-kalorii-ma-maslo

Ile kalorii ma masło? 

Data publikacji 21 kwietnia 2023

Masło jest jednym z najpopularniejszych składników kulinarnych na całym świecie. Jest używane do przygotowywania różnego rodzaju potraw i dodawane do pieczywa. Jednak wiele osób zastanawia się, jak bardzo kaloryczny jest ten produkt. W tym artykule przyjrzymy się dokładniej temu, ile kalorii ma masło.

O czym przeczytasz w tym artykule?

  • Co to jest masło i jak jest produkowane?
  • Ile kalorii ma masło?
  • Jak masło wpływa na zdrowie?
  • Jakie są alternatywy dla masła?

Sprawdź także: https://www.dietymedicago.pl/ile-kalorii-ma-croissant/

Co to jest masło?

Masło jest produktem mleczarskim, którego głównym składnikiem jest tłuszcz mleczny. Produkowane jest poprzez ubijanie śmietany, która oddziela się od mleka. Śmietana jest ubijana aż do momentu, gdy tłuszcz oddziela się od wody. Następnie tłuszcz jest oddzielany od wody i zbierany, tworząc masło.

Wykorzystuje się je m.in. do spożywania na co dzień na kanapkach, jest również podstawowym składnikiem wielu wypieków, zwłaszcza kruchych ciast i ciasteczek. Powszechnie używa się go również do gotowania lub smażenia warzyw lub dań mięsnych. 

Ile kalorii ma masło?

1 łyżka masła o wadze około 14 gramów zawiera około 102 kalorii. Waga jednej łyżki masła zależy od tego, jak tłuste jest. Im tłustsze, tym cięższe. 100 gramów masła ma około 717 kalorii.

Jak masło wpływa na zdrowie?

Masło jest bogate w tłuszcze nasycone, które mogą zwiększać poziom cholesterolu we krwi i zwiększać ryzyko chorób serca. Jednakże, zawiera również tłuszcze jednonienasycone, które są korzystne dla zdrowia serca. Zbyt duża ilość masła w diecie może prowadzić do przybierania na wadze, ale umiarkowane spożycie masła jest dozwolone w ramach zdrowej diety.

Jakie są alternatywy dla masła?

Istnieją różne alternatywy dla masła, których można używać podczas gotowania i jako dodatek do pieczywa. Niekorzystne właściwości tłuszczów nasyconych można zastąpić tłuszczami roślinnymi, takimi jak olej kokosowy lub oliwa z oliwek. Inne alternatywy to masła orzechowe i pasty z nasion.

Alternatywy dla masła, takie jak olej kokosowy, oliwa z oliwek, margaryny roślinne, masła orzechowe i pasty z nasion, mogą być korzystnymi zamiennikami w diecie. Ważne jest, aby wybierać produkty o niższej zawartości tłuszczów nasyconych i unikać produktów, które zawierają sztuczne składniki, takie jak konserwanty czy barwniki.

W przypadku wyboru masła należy zwrócić uwagę na jego jakość, a więc na zawartość tłuszczu mlecznego. Najlepszym wyborem jest masło produkowane z mleka od krów wypasanych na pastwisku lub organiczne masło.

Podsumowując, masło jest produktem kulinarnym, który zawiera sporo kalorii i tłuszczów nasyconych. Jednakże umiarkowane spożycie masła jest dozwolone w ramach zdrowej diety. Alternatywy dla masła, takie jak olej kokosowy, oliwa z oliwek, margaryny roślinne, masła orzechowe i pasty z nasion, mogą być korzystnymi zamiennikami. Warto zwrócić uwagę na jakość masła oraz unikać produktów zawierających sztuczne składniki.

Jak wygląda konsultacja z lekarzem ogólnym?

Redakcja dietymedicago.pl

Poznaj naszą redakcję! Na dietymedicago.pl łączymy pasję do zdrowego stylu życia z fachową wiedzą. Znajdziesz u nas inspiracje na smaczne przepisy, porady dotyczące diety oraz lifestyle'u, a także najlepsze triki urodowe.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?