Jak jeść marakuję – przepis na smaczne i zdrowe owoce egzotyczne
Data publikacji 7 kwietnia 2023
Marakuja, znana również jako owoc pasji, to pyszne i zdrowe egzotyczne owoce, które mogą dodać nieco smaku do naszej diety. W tym artykule dowiesz się, jak jeść marakują, aby cieszyć się jej smakiem i korzystać z licznych korzyści zdrowotnych.
Sprawdź także: Ile kalorii ma mango?
Wybór dojrzałej marakui
Aby cieszyć się pełnią smaku marakui, należy wybrać dojrzałe owoce. Dojrzała marakuja ma ciemną, pomarszczoną skórkę oraz jest nieco miękka w dotyku. Unikaj owoców z uszkodzeniami mechanicznymi i pleśnią.
Przygotowanie marakui do jedzenia
Przed spożyciem marakui, należy ją dokładnie umyć. Następnie, należy przekroić owoc na pół, używając ostrym noża. W środku marakui znajduje się jadalna, żelatynowata masa z nasionami. Można jeść ją łyżeczką, bezpośrednio z owocu.
Usuwanie nasion marakui
Jeśli nie przepadasz za nasionami marakui, możesz je łatwo usunąć. Wystarczy przeciągnąć łyżeczką po wewnętrznej stronie skórki, oddzielając żelatynowate miąższ od nasion. Następnie, możesz przecedzić pulpę przez sitko, aby oddzielić nasiona od miąższu. Tak przygotowaną marakują można dodać do koktajli, jogurtów czy deserów.
Przechowywanie marakui
Dojrzałe marakuje można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Jeśli chcesz je przechować na dłużej, możesz zamrozić miąższ marakui. Wystarczy wyjąć miąższ łyżeczką, przełożyć do zamkniętego pojemnika i włożyć do zamrażalnika. W ten sposób marakuja zachowa swoje walory smakowe i zdrowotne.
Marakuja w kuchni – pomysły na wykorzystanie
Marakuja doskonale komponuje się z różnymi daniami, zarówno słodkimi, jak i wytrawnymi. Można ją dodawać do koktajli, deserów, sałatek owocowych, a także sosów do mięs czy ryb. Oto kilka propozycji na wykorzystanie marakui w kuchni:
1. Koktajl z marakują, mango i bananem – połącz w blenderze miąższ marakui, pokrojone w kostkę mango, banana i jogurt naturalny. Dodaj trochę miodu lub syropu klonowego do smaku. Podawaj z lodem i gałązką mięty.
2. Sos marakują do sałaty z krewetkami – wymieszaj miąższ marakui z oliwą, sokiem z limonki, miodem, solą i pieprzem. Polij nim sałatę z krewetkami, awokado i czerwoną cebulą.
3. Deser z marakują – udekoruj bitą śmietaną, miąższem marakui i płatkami migdałowymi pucharki z jogurtem i pokrojonymi owocami.
Korzyści zdrowotne marakui
Marakuja to doskonałe źródło witamin (głównie witaminy C oraz nieco witamin z grupy B), minerałów (potas, fosfor, magnez) oraz błonnika pokarmowego. Owoce te mają właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Regularne spożywanie marakui może pomóc wzmocnić układ odpornościowy, poprawić trawienie, obniżyć ciśnienie krwi oraz wspomóc wzrost i regenerację komórek.
Marakuja to smaczne i zdrowe owoce egzotyczne, które warto włączyć do swojej diety. Teraz, gdy wiesz już jak jeść marakują, możesz cieszyć się jej wyjątkowym smakiem i korzystać z jej licznych korzyści zdrowotnych.
FAQ – Jak jeść marakuję
Jak otworzyć marakuję?
Aby otworzyć marakuję, przekrój ją na pół ostrym nożem. Unikaj naciskania na owoc, aby nie uszkodzić miąższu w środku.
Czy można jeść skórkę marakui?
Nie zaleca się jedzenia skórki marakui, ponieważ jest twarda i gorzka. Zamiast tego, jedz wyłącznie miąższ i nasiona znajdujące się wewnątrz owocu.
Jak jeść miąższ marakui?
Aby jeść miąższ marakui, użyj łyżki do wydrążenia miąższu z otwartego owocu. Możesz jeść miąższ bezpośrednio z łyżki lub dodać go do koktajli, jogurtów czy deserów.
Sprawdź także: Persymona wartości odżywcze: Egzotyczny owoc na co dzień