Jak przygotować pyszne ciasto z piekarnika?
Data publikacji 22 września 2023Dla wielu osób pieczenie ciast jest prawdziwym kulinarnym wyzwaniem, jednak to właśnie domowe wypieki smakują najlepiej. Jeśli lubisz słodkości, nie bój się kulinarnych eksperymentów. Zaskocz Twoich bliskich wyśmienitymi, smacznymi i pachnącymi wypiekami. Oto kilka wskazówek, jak upiec pyszne domowe ciasto.
Wybieraj najlepsze składniki
Bez względu na to, czy pieczesz ciasteczka, czy stawiasz na bardziej skomplikowane przepisy, do swoich wypieków wybieraj wyłącznie najlepszej jakości składniki. Przed użyciem sprawdź też ich datę ważności. Mleko, jaja, drożdże czy masło muszą być świeże, gdyż nawet jeden stary produkt może zepsuć smak i zapach wypieku lub sprawić, że ciasto po prostu nie wyrośnie.
Wskazówka: Zanim dodasz jaja do ciasta, wrzuć je do garnka z wodą. Świeże jajo opadnie na dno, a stare uniesie się na powierzchnię.
Pamiętaj o przesianiu mąki
Trudno wyobrazić sobie pieczenie ciasta bez mąki. Nie wystarczy jej jednak zmieszać z pozostałymi składnikami. Jednym z sekretów udanych wypieków jest wcześniejsze przesianie mąki, np. za pomocą specjalnego przesiewacza. W ten sposób nie tylko pozbędziesz się zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w mące, ale napowietrzysz ją, dzięki czemu ciasto będzie bardziej puszyste i smaczne.
Odpowiednio wymieszaj składniki
Kluczem do udanych wypieków jest dbałość o szczegóły. Dotyczy to też sposobu łączenia produktów. Do mieszania najlepiej użyć miksera. Niektóre wypieki (np. tradycyjne kruche ciasto) wymagają mieszania na bardzo wolnych obrotach, a inne (np. placek drożdżowy) trzeba mieszać przez dłuższy czas.
Zadbaj o odpowiednią temperaturę produktów
Nikt nie lubi ciasta z zakalcem. Co zatem zrobić, aby zawsze było wyrośnięte? Sprawdzonym sposobem jest wcześniejsze wyjęcie składników z lodówki, np. na 2–3 godziny, tak aby osiągnęły temperaturę pokojową.
Wskazówka: Pamiętaj jednak, aby dokładnie zapoznać się z przepisem. Do niektórych ciast konieczne może być dodanie schłodzonego masła lub innego tłuszczu.
Odpowiedni piekarnik
Nawet najlepsze składniki i nieprzeciętny talent do pieczenia ciast nie wystarczą, by wypiek był udany. Potrzebny będzie też dobry piekarnik. Wybierając piekarnik do ciast, warto rozważyć wybór urządzenia smart, które nie tylko ułatwi upieczenie ciasta bez obawy o jego niewyrośnięcie, ale także pomoże skrócić czas spędzony w kuchni. Dobrym rozwiązaniem będzie:
- upewnienie się, czy komorę roboczą piekarnika można podzielić na dwie niezależne strefy i przygotować dwie potrawy w jednym czasie (np. ciasto drożdżowe i rybę z warzywami) w różnych trybach i temperaturach bez przenikania zapachów pomiędzy komorami;
- zwrócenie uwagi, czy piekarnik posiada termoobieg, który jest przydatny przy pieczeniu ciast. W niektórych modelach piekarników są nawet dwa niezależne termoobiegi powietrza, które równomiernie rozprowadzają ciepło w piekarniku i utrzymują stałą temperaturę w środku. Dzięki temu zyskasz pewność, że potrawy będą piekły się równomiernie na każdym poziomie piekarnika;
- sprawdzenie, czy istnieje możliwość podłączenia piekarnika do Wi-Fi. Dzięki temu zyskasz możliwość monitorowania i sterowania urządzeniem w dowolnym czasie i z dowolnego miejsca – za pomocą aplikacji, np. SmartThings**;
- wybranie inteligentnego piekarnika posiadającego kamerę umieszczoną wewnątrz urządzenia. Nowoczesne technologie umożliwiają synchronizację piekarnika i telefonu, dzięki czemu możesz np. monitorować etapy pieczenia na swoim smartfonie bez konieczności otwierania drzwi piekarnika.
*Artykuł powstał w ramach odpłatnej współpracy z Samsung Electronics Polska.
**Wymaga dostępu do sieci bezprzewodowej, konta Samsung Account i aplikacji Samsung SmartThings. Aplikacja Samsung SmartThings działa z systemem operacyjnym Android 8.0 (Oreo) lub nowszym, który jest zoptymalizowany pod kątem smartfonów firmy Samsung. Ta aplikacja obsługuje również system iOS 13 lub nowszy dla modeli iPhone’a. Aplikacja SmartThings jest dostępna w sklepie App Store i Play Store. Opcja dostępna w niektórych wersjach językowych, m.in. angielskiej, francuskiej, niemieckiej, włoskiej i hiszpańskiej. Brak dostępności w wersji polskiej.
Fot. Zdjęcie poglądowe Adobe Stock
Zobacz także: Ile kalorii ma Oreo?