Ogórki małosolne przepis: jak przygotować pyszne i chrupiące ogórki domowym sposobem
Data publikacji 24 lipca 2023Ogórki małosolne to jedna z najpopularniejszych przekąsek w polskiej kuchni. Ich chrupiąca konsystencja i wyrazisty smak sprawiają, że są nieodłącznym elementem letnich grillów i świątecznych stołów. Jeśli marzysz o tym, aby przygotować pyszne ogórki małosolne w domu, niezależnie od pory roku, ten artykuł jest dla Ciebie.
Składniki
Aby przygotować ogórki małosolne, potrzebujesz następujących składników:
- 1 kg świeżych ogórków
- 4 gałązki koperku
- 5 ząbków czosnku
- 1 kawałek chrzanu
- sól do smaku
Przygotowanie
Przygotowanie ogórków małosolnych jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Oto jak to zrobić:
- Ogórki dokładnie myjemy.
- Czosnek i chrzan obieramy i kroimy na drobne kawałki.
- Ogórki układamy w słoiku, przeplatając warstwy ogórków warstwami czosnku, chrzanu i koperku.
- W garnku zagotowujemy wodę i dodajemy do niej sól (1 łyżka soli na 1 litr wody).
- Gorącą zalewą zalewamy ogórki w słoiku.
- Słoik z ogórkami zakrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 dni.
Po tym czasie ogórki małosolne powinny być gotowe do jedzenia.
Zobacz również: Ile kalorii ma ogórek kiszony?