Strona główna
Dieta
Tutaj jesteś
Dieta oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek w diecie

Data publikacji 2 stycznia 2023

Oliwa z oliwek i produkty na jej bazie są częścią diety człowieka od tysięcy lat. Dowody wskazują na to, że starożytni Egipcjanie i Mezopotamianie używali oliwy z oliwek do celów spożywczych, kosmetycznych i religijnych już od 3000 do 4000 lat p.n.e. Obecnie ludzie na całym świecie powszechnie stosują oliwki lub oliwę z oliwek w swojej codziennej diecie. W wielu krajach produkuje się więcej oliwy z oliwek niż wynosi lokalne zapotrzebowanie. Jest ona niedrogim źródłem wysokiej jakości składników odżywczych, takich jak tłuszcze jednonienasycone, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi poprzez wspomaganie produkcji „dobrego” cholesterolu HDL, oraz polifenole. Ponieważ jednak w temperaturze pokojowej jest cieczą i łatwo ulega utlenieniu pod wpływem powietrza lub światła, często bywa przetwarzany na inne rodzaje olejów lub tłuszczów, takie jak olej z ziaren palmowych (lub po prostu z ziaren palmowych), olej sojowy, olej słonecznikowy itp.

Sprawdź także: Ile kalorii ma kasza gryczana?

Co to jest oliwa z oliwek?

Oliwa z oliwek jest produkowana poprzez tłoczenie oliwek w celu wydobycia oleju. Oliwa z oliwek może być całkowicie naturalna, albo może być częściowo lub całkowicie uwodorniona.

Oliwa z oliwek jest bardzo zdrowym tłuszczem i jest spożywana przez ludzi od tysięcy lat. Oliwa z oliwek jest produkowana poprzez tłoczenie oliwek w celu wydobycia z nich oleju. Drzewa oliwne pochodzą z rejonu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu, a obecnie uprawiane są w wielu częściach świata. Oliwki są zbierane ręcznie, a oliwa jest ekstrahowana w ciągu kilku dni. Oliwa może być całkowicie naturalna lub może być częściowo lub całkowicie uwodorniona. Oliwa z oliwek jest tłuszczem jednonienasyconym, co oznacza, że ma wysoki stosunek kwasu oleinowego. Ten kwas tłuszczowy jest zasadniczo dobry w obniżaniu poziomu cholesterolu i LDL (złego) cholesterolu w organizmie.

Korzyści zdrowotne wynikające z oliwy z oliwek

  • Oliwa z oliwek jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe – kwas oleinowy, kwas erytrynowy i kwas palmitooleinowy. Składniki te pomagają obniżyć poziom cholesterolu w organizmie i wspierają zdrowe funkcjonowanie serca i mózgu.
  • Oliwa z oliwek pomaga w utrzymaniu zdrowej wagi, ponieważ ma wysoką zawartość hormonów sytości, dzięki czemu czujesz się pełny i nasycony bez dodawania dodatkowych kalorii.
  • Pomaga w zmniejszeniu stanu zapalnego w organizmie poprzez regulację produkcji mediatorów zapalnych, takich jak cytokiny i substancje chemiczne. Ma również właściwości przeciwstarzeniowe ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy.
  • Oliwa z oliwek ma właściwości antybakteryjne, co czyni ją korzystną dla zdrowia układu pokarmowego.
  • Jest bogata w fenole, które zapewniają ochronę przed różnymi chorobami.
  • Jest doskonała dla zdrowia jamy ustnej, ponieważ ma właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu jest korzystna w leczeniu infekcji jamy ustnej, takich jak choroby przyzębia i zapalenie dziąseł.
  • Zmniejsza ryzyko rozwoju zespołu metabolicznego. Zespół metaboliczny to zbiór

Rodzaje oliwy z oliwek

  • Oliwa z oliwek tłoczona na zimno – Ten rodzaj oliwy z oliwek jest pozyskiwany z oliwek przy użyciu minimalnej ilości ciepła i ma wysoką zawartość antyoksydantów.
  • Lekka oliwa z oliwek – Pozyskiwana jest z oliwek, które zostały poddane rafinacji, ale nie metodą tłoczenia na zimno. Jest bogata w aromat i bezsmakowa w smaku. Stosuje się ją do przygotowania sałatek i innych potraw, w których oliwa z oliwek służy do skropienia lub nie jest spożywana samodzielnie.
  • Oliwa z oliwek extra virgin – Jest to najmocniejsza forma oliwy z oliwek i jest pozyskiwana z pierwszego tłoczenia oliwek. Ma wysoką zawartość antyoksydantów i jest uważana za doskonałe źródło zdrowych tłuszczów.
  • Oliwa z wytłoków oliwnych – Pozyskuje się ją z resztek oliwek, które pozostają po ekstrakcji innych oliw z oliwek. Jest nieco słodsza i ma wyższą zawartość antyoksydantów niż oliwa z oliwek. Wykorzystywana jest głównie do produkcji pochodnych oliwy z oliwek, takich jak mydło z oliwek.

Korzyści wynikające ze spożywania oliwy z oliwek extra virgin

  • Oliwa extra virgin jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe i kwas oleinowy, które pomagają poprawić poziom cholesterolu w organizmie, obniżyć ryzyko chorób serca i utrzymać zdrową wagę. Ma zdolność do obniżania ciśnienia krwi i zwalczania stanów zapalnych przed stresem oksydacyjnym wywołanym przez mikroorganizmy.
  • Oliwa extra virgin ma wysoki poziom fenoli, które zapewniają przeciwutleniacze przeciwko stresowi oksydacyjnemu wywołanemu w organizmie przez wolne rodniki spowodowane uszkodzeniem komórek i stanem zapalnym wywołanym przez środowisko.
  • Oliwa extra virgin pomaga w absorpcji składników odżywczych w organizmie dzięki wysokiej zawartości jednonienasyconych, witamin E i K oraz minerałów takich jak mangan, miedź i żelazo.
  • Jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które mają korzystny wpływ na zdrowie i dostarczają organizmowi energii.
  • Posiada wysokie ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są bardzo pomocne w obniżaniu ciśnienia krwi i utrzymaniu zdrowego ciśnienia krwi w organizmie.
  • Oliwa extra virgin ma wysoki poziom kwasu oleinowego, który jest uważany za korzystny w obniżaniu poziomu cholesterolu w organizmie, utrzymaniu zdrowej wagi i dostarczaniu energii do organizmu bez wywoływania stanów zapalnych.

Jak przechowywać oliwę z oliwek?

  • Przechowuj oliwę z oliwek w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.
  • Oliwa z oliwek powinna zostać zużyta w ciągu jednego roku od daty zakupu.
  • Po otwarciu oliwy z oliwek należy ją spożyć w ciągu trzech miesięcy.
  • Możesz również przechowywać oliwę z oliwek w szczelnie zamkniętej butelce, aby zapobiec utlenianiu, trzymając ją z dala od światła i powietrza.

Porady dotyczące spożywania większej ilości EVOO

  • Używaj oliwy z oliwek w codziennej diecie, skrapiaj nią sałatki, warzywa i dania z makaronu.
  • Używaj oliwy z oliwek extra virgin zamiast innych olejów lub tłuszczów w swojej codziennej diecie.
  • Możesz również używać oliwy z oliwek zamiast masła w porannej kawie, lub dodać kilka łyżek oliwy z oliwek do swojej codziennej diety, przekąszając oliwki, warzywa lub nawet chipsy.
  • Możesz również używać oliwy z oliwek jako olejku do masażu i jako serum do włosów.
  • Możesz również zrobić własne naturalne produkty do pielęgnacji ciała z oliwą z oliwek.
  • Możesz również używać oliwy z oliwek zamiast masła podczas pieczenia, smażenia lub przygotowywania dań z makaronu.

Podsumowanie

Oliwki pochodzą z regionów Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu, a obecnie są uprawiane w wielu częściach świata. Drzewa oliwne pochodzą z regionów Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu, a obecnie są uprawiane w wielu częściach świata. Oliwki są zbierane ręcznie, a oliwa jest ekstrahowana w ciągu kilku dni. Oliwa z oliwek może być całkowicie naturalna lub może być częściowo lub całkowicie uwodorniona.

Zobacz także: Oliwki zielone wartości odżywcze: Zdrowe dodatki do potraw

Zdrowa dieta podczas choroby

Redakcja dietymedicago.pl

Poznaj naszą redakcję! Na dietymedicago.pl łączymy pasję do zdrowego stylu życia z fachową wiedzą. Znajdziesz u nas inspiracje na smaczne przepisy, porady dotyczące diety oraz lifestyle'u, a także najlepsze triki urodowe.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?