Produkty naturalnie bezglutenowe – co warto wybierać na zakupach?
Data publikacji 2 sierpnia 2023
Nietolerancja glutenu to problem, z którym zmaga się wiele osób. Wymaga on stworzenia diety dopasowanej do rzeczywistych potrzeb organizmu. Na szczęście istnieje wiele naturalnych produktów niezawierających tej mieszanki białek roślinnych. Dlaczego należy dbać o to, co trafia na talerz? Przede wszystkim po to, aby uniknąć uciążliwych objawów ze strony układu pokarmowego. Nie należy bagatelizować żadnych nieprawidłowości, takich jak np. mdłości, wymioty, zaparcia, biegunki. Źródłem dolegliwości są najczęściej niewłaściwe nawyki żywieniowe.
Jakie produkty bezglutenowe wybrać?
Celiakia, czyli nietolerancja glutenu, prowadzi do zaburzeń wchłaniania składników pokarmowych. Mogłoby się wydawać, że schorzenie objawia się wyłącznie dolegliwościami żołądkowymi, ale nie jest to prawda. Spożywanie „zakazanych” produktów może skutkować m.in. rozregulowaniem gospodarki hormonalnej, zmianami skórnymi, anemią, bólami kości i stawów. Warto pamiętać, że na efekty zmiany diety należy trochę poczekać, jednak już po kilku pierwszych tygodniach odnotowywana jest znacząca poprawa samopoczucia.
Poniżej przedstawiono produkty bezglutenowe, które warto jest wdrożyć do codziennego menu. Większość z nich jest łatwo dostępna, co stanowi znaczące ułatwienie.
Ziemniaki
Ziemniaki nie zawierają glutenu, co potwierdzają eksperckie źródła: https://fajnegotowanie.pl/pytania/czy-ziemniaki-maja-gluten/. Dzięki temu mogą być bezpiecznie spożywane przez osoby z celiakią. W sieci nie brakuje ciekawych przepisów, które pomogą w przygotowaniu smacznej, a zarazem niebanalnej potrawy. Kartofle zawierają drogocenne składniki mineralne, takie jak np. cynk, żelazo, sód, potas, wapń, magnez potas. Są one niezbędne do prawidłowej pracy organizmu. Oprócz tego dostarczają one witaminę C i witaminy z grupy B. Pozytywnie wpływają na układ pokarmowy, stymulują procesy trawienne, a nawet wspomagają działanie układu nerwowego.
Jajka
Jajka także powinny znaleźć się w jadłospisie osób nietolerujących glutenu. Zawierają one witaminy z grupy B, A, E, D. Stanowią źródło białka, a dodatkowo obniżają poziom cukru we krwi. Systematycznie spożywane zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Jajka poprawiają pamięć, a nawet spowalniają rozwój Alzheimera. Warto jednak pamiętać o tym, że nie mogą być spożywane w nadmiarze. Białka i tłuszcze w nich zawarte mogą obciążyć nerki i wątrobę.
Mleko
Tradycyjne mleko nie zawiera glutenu, jednak zwykle stanowi źródło laktozy. W sprzedaży znajdują się produkty wolne od obu tych związków, lecz są one droższe w zakupie. Mleko dostarcza przede wszystkim witamin z grupy B, A, D. Stanowi źródło wapnia, który wzmacnia kości i zęby. Na uwagę zasługują również składniki odżywcze, takie jak cynk, potas, fosfor, magnez. U osób starszych regularnie pijących mleko odnotowano wzrost masy mięśniowej oraz wydolności organizmu. Liczne badania naukowe dowodzą, że dzięki niemu można zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera, udaru, demencji.
Orzechy
Orzechy to pyszna przekąska bezglutenowa, która dobroczynnie wpływa na zdrowie. Orzechy włoskie zawierają sporą ilość białka, a także kwasów tłuszczowych. Nie można nie wspomnieć również o kwasie foliowym – jest on niezwykle ważny dla ciężarnych, a także kobiet starających się o dziecko. Orzechy laskowe również zawierają kwasy tłuszczowe, witaminę E, kwas foliowy. Wspomagają redukcję złego cholesterolu. Orzechy ziemne dostarczają organizmowi potężnej dawki niacyny, czyli witaminy B3. Godne uwagi są także orzechy nerkowca, migdały, pistacje, orzechy pekan, orzechy makadamia. Jest w czym wybierać!
Kukurydza
Kukurydza to warzywo bezglutenowe, które dostarcza m.in. witamin z grupy B. Są to związki poprawiające kondycję włosów, skóry i paznokci. Zmniejszają ryzyko zachorowania na anemię. W składzie nie brakuje również witaminy D – jej niedobór zakłóca pracę gospodarki hormonalnej, prowadzi do zaburzeń wagi, problemów skórnych, chronicznego zmęczenia, wahania nastroju, a także wielu innych męczących dolegliwości. Kukurydza dostarcza także witaminy E, magnezu, potasu, żelaza, selenu, fosforu. Jest szczególnie polecana osobom narażonym na choroby serca.
Ryż
Ryż doskonale wpływa na pracę układu pokarmowego, więc powinien znaleźć się w diecie osób borykających się z problemami trawiennymi. To wyśmienita baza wielu potraw, a także dodatek do posiłków. Warto wspomnieć, że właściwości prozdrowotne ryżu znane są już od czasów starożytności. W składzie znajdują się m.in. węglowodany, błonnik, białko, tłuszcze nienasycone, selen, magnez, żelazo, cynk, fosfor, miedź. Nie można nie wspomnieć o witaminach z grupy B. Ryż wspomaga proces odchudzania oraz kształtowania sylwetki. Reguluje poziom cukru we krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia biegunki, obniża cholesterol.
Ryby
Dla wielu ryby są podstawą dobrze zbilansowanej diety. Stanowią bogate źródło kwasów omega-3, a oprócz tego dostarczają witamin z grupy B, D, A, E. W składzie nie brakuje łatwo przyswajalnego białka, a także jodu, żelaza, selenu. Ryby obniżają prawdopodobieństwo wystąpienia nadciśnienia, chorób układu krążenia, złego cholesterolu. Poprawiają pracę układu immunologicznego, działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Warto wybierać głównie ryby słodko i słonowodne, takie jak np. szczupak, sandacz, okoń, dorsz, flądra, karp, pstrąg, makrela.