Przepis na chłodnik: krok po kroku do pysznego letniego dania
Data publikacji 2 czerwca 2023Chłodnik to idealne danie na upalne dni, które cieszy się ogromną popularnością w wielu krajach. Dzięki orzeźwiającemu smakowi i prostocie przygotowania, to pozycja obowiązkowa w letnim menu. W tym artykule przedstawiamy przepis na chłodnik, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu smakoszowi.
Agenda:
- Informacje ogólne
- Składniki
- Przygotowanie krok po kroku
- Wskazówki i porady
- Kaloryczność dania
Chłodnik: informacje ogólne
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Liczba porcji: 4
Składniki
- 1 litr kefiru
- 1 ogórek świeży
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek pietruszki
- 2 jajka na twardo
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie krok po kroku
- Ogórek i rzodkiewki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Szczypiorek, koperek oraz pietruszkę siekamy drobno.
- Jajka gotujemy na twardo, po czym obieramy i kroimy w kostkę.
- Wszystkie przygotowane składniki umieszczamy w misce.
- Dodajemy kefir, mieszamy dokładnie i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
- Chłodnik odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę, aby smaki się przegryzły i danie było odpowiednio schłodzone.
- Przed podaniem, chłodnik możemy udekorować posiekanym szczypiorkiem, koperkiem lub plasterkiem rzodkiewki.
Wskazówki i porady
- Dobrze sprawdza się dodanie do chłodnika kilku kostek lodu, aby był jeszcze bardziej orzeźwiający.
- W wersji wegetariańskiej, jajka można zastąpić pokrojonym w kostkę tofu.
- Chłodnik można podawać z dodatkiem ugotowanego ziemniaka na ciepło lub na zimno.
- Jeśli chcemy zaserwować chłodnik na wyjątkową okazję, warto dodać nieco śmietany 18% do kefiru dla uzyskania kremowej konsystencji.
Kaloryczność dania
Jedna porcja chłodnika (250 ml) dostarcza około 150 kcal. Dzięki temu, danie to jest lekkie i idealne na letnie dni, gdy nie chcemy obciążać organizmu ciężkostrawnymi potrawami.