Strona główna
Przepisy
Tutaj jesteś
Przepisy przepis na lasagne

Przepis na lasagne: prosta i pyszna propozycja na obiad

Data publikacji 5 maja 2023

Czy szukasz prostego przepisu na lasagne z mięsem mielonym? Ten artykuł jest dla Ciebie! Przedstawiamy krok po kroku, jak przygotować to pyszne danie, idealne na rodzinny obiad czy spotkanie ze znajomymi. Dowiedz się, jakie składniki są potrzebne oraz jakie są tajniki przygotowania idealnej lasagne.

Agenda:

  • Czas przygotowania i liczba porcji
  • Składniki potrzebne do przygotowania lasagne
  • Przygotowanie sosu pomidorowego
  • Przygotowanie sosu beszamelowego
  • Warstwowanie lasagne
  • Pieczenie lasagne
  • Wskazówki i dodatki do lasagne
  • Kaloryczność jednej porcji lasagne

Czas przygotowania i liczba porcji

Przygotowanie lasagne zajmuje około 30 minut, a czas pieczenia to kolejne 45 minut. Przepis jest wystarczający na 6 porcji.

Składniki potrzebne do przygotowania lasagne

Składniki na sos pomidorowy:

  • 500 g mięsa mielonego (wołowego lub mieszanki wieprzowo-wołowego)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych lub passaty pomidorowej
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suszonej bazyl
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Składniki na sos beszamelowy:

  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 500 ml mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej

Dodatkowe składniki:

  • 12 płatów suchych lub gotowych do pieczenia lasagne
  • 200 g sera mozzarella
  • 50 g startego parmezanu

Przygotowanie sosu pomidorowego

  1. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Marchewkę i pietruszkę również obierz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, a następnie wrzuć posiekaną cebulę i czosnek. Smaż przez około 3 minuty, aż cebula zacznie się szklić.
  3. Dodaj mięso mielone do cebuli i czosnku. Smaż, aż mięso się zarumieni i będzie dobrze rozdrobnione. W międzyczasie mieszaj, aby mięso się nie przypaliło.
  4. Do mięsa dodaj startą marchewkę i pietruszkę, pomidory z puszki, przecier pomidorowy, sól, cukier, bazyl i oregano. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Gotuj sos pomidorowy na małym ogniu przez około 20-30 minut, aż wszystkie składniki się połączą, a sos zgęstnieje.

Przygotowanie sosu beszamelowego

  1. W rondelku rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką, aby połączyć składniki.
  2. Stopniowo, cienkim strumieniem, wlewamy mleko do rondelka, cały czas mieszając trzepaczką, aby sos był gładki i bez grudek.
  3. Gotujemy sos beszamelowy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.

Warstwowanie lasagne

  1. W brytfance o wymiarach około 30×20 cm rozsmarowujemy cienką warstwę sosu pomidorowego.
  2. Na sosie układamy 3 płaty lasagne, a na nich kolejną warstwę sosu pomidorowego.
  3. Na sosie pomidorowym rozprowadzamy 1/4 sosu beszamelowego, a następnie posypujemy startą mozzarellą.
  4. Powtarzamy warstwy (płaty lasagne, sos pomidorowy, sos beszamelowy, mozzarella) jeszcze 3 razy, a na wierzchu posypujemy startym parmezanem.

Pieczenie lasagne

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C (160 stopni C w termoobiegu).
  2. Przykrywamy brytfankę z lasagne folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na około 30 minut.
  3. Po 30 minutach zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez około 15 minut, aż wierzch lasagne będzie złocisty i chrupiący.
  4. Po wyjęciu z piekarnika, odczekujemy około 10-15 minut przed krojeniem i podawaniem.

Wskazówki i dodatki do lasagne

  • Jeśli chcesz dodać więcej warzyw do lasagne, możesz dodać pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię czy bakłażana.
  • Lasagne świetnie smakuje z dodatkiem pieczarek – wystarczy dodać pokrojone pieczarki do sosu pomidorowego.
  • Możesz też eksperymentować z dodatkowymi przyprawami, takimi jak tymianek, rozmaryn czy chilli, aby nadać lasagne bardziej wyrazistego smaku.

Kaloryczność jednej porcji lasagne

Jedna porcja lasagne (1/6 przepisu) zawiera około 600 kcal. Warto pamiętać, że kaloryczność może się różnić w zależności od użytych składników i ich proporcji.

Jak wygląda konsultacja z lekarzem ogólnym?

Redakcja dietymedicago.pl

Poznaj naszą redakcję! Na dietymedicago.pl łączymy pasję do zdrowego stylu życia z fachową wiedzą. Znajdziesz u nas inspiracje na smaczne przepisy, porady dotyczące diety oraz lifestyle'u, a także najlepsze triki urodowe.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?