Seler i seler naciowy
Data publikacji 2 stycznia 2023Seler (Apium graveolens) należy do rodziny Apiaceae lub Umbelliferae. Inne rośliny z tej rodziny to trybula, pietruszka, koper włoski i kminek. Seler jest rośliną dwuletnią uprawianą z nasion lub z warstw, które sadzi się co dwa lata. Ma duży korzeń palowy, który daje mu siłę i głębokie korzenie do kolonizacji nowej gleby. Możesz znaleźć seler w różnych kolorach, takich jak czerwony, zielony, żółty, a nawet biały. Podstawowe kolory, które zobaczysz to odcienie fioletu, bieli, żółci i zieleni. Co znajdziesz różne wśród tych wszystkich odmian? Cóż, mają one różne poziomy ostrości; niektóre mają bardziej intensywne smaki niż inne.
W artykule:
- Co to jest seler?
- Seler naciowy
- Korzyści zdrowotne z selera
- Rodzaje selera
- Jak uprawiać seler?
- Seler – przepisy
- Zastosowanie selera
Zobacz także: Kumin, czyli kmin rzymski
Co to jest seler?
Seler jest dwuletnim lub wieloletnim ziołem. Jest uprawiany dla swoich jadalnych łodyg, które są również znane jako „liście” rośliny. Botaniczna nazwa selera to Apium graveolens, ale jest on również nazywany dzikim selerem, ponieważ występuje w środowisku naturalnym. Seler jest członkiem rodziny Umbelliferae lub pietruszki. Istnieje wiele odmian rodziny pietruszki i każda z nich ma inne źródło składników odżywczych. W selerze, łodygi są częściami jadalnymi. Korzenie są twardsze, podobnie jak marchew, i są tym, co ludzie zwykle myślą o selerze.
Seler naciowy
Seler jest wszechstronnym warzywem, które można wykorzystać w wielu potrawach. Korzeń selera jest głównym składnikiem selera i ma wiele korzyści dla organizmu. Korzeń selera jest naturalnym diuretykiem, co oznacza, że pomaga zwiększyć przepływ moczu. Jest to ważne, ponieważ może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych i innych problemów związanych z zatrzymywaniem wody. Korzeń selera jest również dobrym źródłem witamin A i C, a także potasu. Liście i łodygi selera są również użytecznymi składnikami. Liście selera są wysokie w witaminy i minerały, w tym witaminę C i wapń. Zawierają również błonnik, który pomaga regulować poziom cukru we krwi i zmniejszyć ryzyko otyłości i chorób serca. Łodygi selera są bogate w błonnik, potas oraz witaminy A i C. Są również dobrym źródłem witamin B6 i E, które są niezbędne do utrzymania zdrowego układu odpornościowego. Więc jeśli szukasz wszechstronnego warzywa, które ma wiele korzyści dla zdrowia, seler jest dobrą opcją.
Korzyści zdrowotne z selera
Seler jest doskonałym źródłem witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Oto niektóre z jego korzyści zdrowotnych:
- Witamina C – Ta witamina jest dobra dla Twojego układu odpornościowego, ponieważ wzmacnia Twoją naturalną odporność. Pomaga również poprawić stan skóry i utrzymuje cię z dala od chorób takich jak zwykłe przeziębienie.
- Antyoksydanty – Antyoksydanty to enzymy, które utrzymują Twój układ odpornościowy w silnym stanie. Utrzymują one również zdrową skórę i osłaniają Cię przed powszechnymi zaburzeniami skóry, takimi jak zmarszczki.
- Żelazo – Ten minerał jest niezbędny dla Twojego metabolizmu i jest ważny dla tworzenia czerwonych krwinek.
- Potas – Ten minerał jest niezbędny do regulacji ciśnienia krwi, płynów ustrojowych i funkcjonowania mięśni.
- Beta-karoten – Jest to witamina występująca w marchwi, która ma pomarańczowy kolor. Jest wykorzystywana do zwalczania chorób oczu, takich jak zwyrodnienie plamki żółtej i zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem.
- Witamina B-6 – Ta witamina jest ważna dla funkcjonowania mięśni i funkcji mózgu.
- Witamina B-12 – Ta witamina jest ważna dla metabolizmu energii, białka i minerałów w twoim ciele.
- Folian – Jest to forma witaminy B, która utrzymuje twoje DNA w zdrowiu i pomaga zapobiegać rakowi.
Rodzaje selera
Istnieją zasadniczo dwa rodzaje selera: świeży i kiszony. Świeży seler jest odcinany od łodygi, obierany i jedzony na surowo. Łodyga jest używana do odmian kiszonych. Łodyga jest również obierana i używana do soli selerowej, która jest używana jako przyprawa do posiłków. W świeżych odmianach selera, znajdziesz odmiany Apiaceae i dionysii. Apiaceae to typ, który zwykle znajdziesz w sklepach spożywczych. Ma woskowe liście i łagodny smak. Dionysii jest odmianą o silniejszym smaku i jest najlepszy do robienia świeżych plasterków selera. Innym rodzajem selera jest seler korzeniowy. Jest to twardsza, kolczasta część korzenia selera. Używa się jej do robienia zapasów i gulaszów.
Jak uprawiać seler?
Najważniejszą rzeczą do zapamiętania podczas uprawy selera jest to, że potrzebujesz miejsca, które jest dość suche. Nie chcesz, aby gleba była zbyt mokra lub słona, ponieważ może to uszkodzić korzenie. Dobrze jest też zadbać o dobry drenaż, aby nadmiar wody nie gromadził się w doniczce. Jeśli chodzi o sadzenie, należy upewnić się, że gleba jest dobrze przygotowana. Aby to ułatwić, można dodać do gleby trochę kompostu lub starego obornika. Można również dodać do mieszanki kilka granulek krzemionki. Nasiona selera można również zasadzić bezpośrednio do doniczki. Jeśli chcesz, aby były łatwiejsze do zebrania, możesz je również zasadzić w pomieszczeniu na 6-8 tygodni przed ostatnim wiosennym przymrozkiem. Jeśli chodzi o sadzenie nasion selera, należy upewnić się, że są one sadzone na tej samej głębokości, na której były uprawiane. Chcesz, aby były na tym samym poziomie co ich korzenie. Kiedy jesteś sadzenia nasion, chcesz się upewnić, że są one pokryte gleby. Upewnij się, że dobrze podlewasz doniczkę, aż gleba będzie wilgotna.
Seler – przepisy
Seler jest używany w wielu przepisach, w tym w zupach, gulaszach, sałatkach i piklach, takich jak sól selerowa. Świeży seler jest łagodny, o prawie słodkim smaku. Możesz go użyć jako składnika sałatki lub w każdym przepisie, który wzywa do marchewki lub innych warzyw. Seler kiszony ma mocniejszy, ostrzejszy smak i może być używany jako przyprawa do kanapek, nadziewanych mięs i innych potraw. Sól selerowa to rodzaj selera, który został poddany kiszeniu w solance i może być stosowany jako przyprawa do mięs, kanapek i innych potraw. Seler ma również zastosowanie lecznicze, ponieważ zawiera substancje chemiczne, które pomagają obniżyć ciśnienie krwi i utrzymać zdrowe serce.
Zastosowanie selera
Seler jest stosowany na wiele dolegliwości zdrowotnych, stwierdzono również, że ma właściwości przeciwzapalne, co oznacza, że może pomóc w zmniejszeniu obrzęków. Z tych powodów jest to świetny dodatek do diety każdego człowieka. Możesz użyć świeżego selera w sałatkach, lub dodać marynowaną odmianę do kanapek i innych potraw. Możesz go również używać w smoothie i innych napojach jako zamiennik marchewki. Możesz nawet użyć go do zrobienia domowej roboty sody selerowej. Możesz również użyć selera, aby pomóc zmniejszyć wzdęcia i pomóc utrzymać zdrowie trawienne. Z tych powodów seler jest jednym z najbardziej uniwersalnych składników, które możesz dodać do swojej diety. I, jest to składnik, który jest zarówno pyszny, jak i korzystny!