Strona główna
Przepisy
Tutaj jesteś
Przepisy grochówka przepis tradycyjny

Tradycyjny przepis na zupę grochową: Staropolski sekret smaku

Data publikacji 24 sierpnia 2023

To wyjątkowe danie, które jest symbolem polskiej kuchni, ma swoje korzenie w wiejskich tradycjach naszego kraju. Tradycyjny przepis na zupę grochową to nie tylko doskonały sposób na rozgrzewający posiłek, ale także doskonałe źródło białka i błonnika.

Składniki do grochówki

  • 350g grochu łuskanego
  • 300g boczku wędzonego
  • 350g wędzonej kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 litry wody lub bulionu drobiowego
  • 5 ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2/3 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1: Nasiąkanie grochu i przygotowanie wędzonego mięsa

Należy namoczyć groch w zimnej wodzie na noc. W ten sposób ziarna szybciej się ugotują. Następnie, na rozgrzanym oleju roślinnym, podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Kiedy boczek jest już lekko zrumieniony, dodajemy kiełbasę pokrojoną w połplasterki. Po kilku minutach, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Na końcu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy oraz ziele angielskie.

Krok 2: Gotowanie zupy

Do podsmażonych składników dodajemy wodę lub bulion. Następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę oraz namoczony groch. Przy małym ogniu gotujemy to przez 15 minut, a następnie dodajemy przyprawy: kminek, pieprz ziołowy i majeranek. Dodajemy pokrojone w dużą kostkę ziemniaki i gotujemy jeszcze przez 15 minut.

Krok 3: Doprawianie zupy

Kiedy groch jest już dobrze ugotowany, doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem, posypujemy zupę natką pietruszki.

Porady

  1. Majeranek dodajemy na końcu gotowania, tuż przed podaniem. Dzięki temu zupa nie tylko zyskuje wyjątkowy smak, ale majeranek zapobiega także wzdęciom.
  2. Zupa grochowa smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień. Warto więc przygotować ją dzień wcześniej.
  3. Do zupy możemy dodać dowolne warzywa, które mamy pod ręką.

Zobacz również: Przepis na barszcz: klasyczne danie z nutą nowoczesności

Miód naturalny

Redakcja dietymedicago.pl

Poznaj naszą redakcję! Na dietymedicago.pl łączymy pasję do zdrowego stylu życia z fachową wiedzą. Znajdziesz u nas inspiracje na smaczne przepisy, porady dotyczące diety oraz lifestyle'u, a także najlepsze triki urodowe.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?