Właściwości kwasów Omega 3
Data publikacji 2 stycznia 2023Kwasy tłuszczowe omega-3 wspierają zdrowie serca poprzez promowanie zdrowia układu krążenia. U osób z niezdrowym sercem z powodu warunków takich jak wysokie ciśnienie krwi, nieprawidłowy poziom cholesterolu lub zaburzenie genetyczne znane jako rodzinna hipercholesterolemia, tłuszcze te pomagają poprawić przepływ krwi i tlenu w całym organizmie. Te długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe występują w dwóch formach: kwas alfa-linolenowy (ALA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). Oba są wymaganymi składnikami odżywczymi, jednak działają na różne sposoby, aby zapewnić korzyści dla organizmu. Oba odgrywają rolę w wielu procesach biologicznych, choć ich funkcje są różne. ALA jest ważnym podstawowym budulcem strukturalnym niezbędnych kwasów tłuszczowych, takich jak kwasy eikozatrienoinowe (EPA) i prostaglandyny (PGS), które są ważne dla funkcji układu nerwowego i regulacji odpowiedzi zapalnej. DHA wspiera funkcje wzrokowe i rozwój mózgu poprzez interakcję ze specyficznymi typami receptorów w oku zwanych ladami receptorowymi omega-3, które są zaangażowane w utrzymanie zdrowego widzenia.
Sprawdź także: https://www.dietymedicago.pl/ile-kalorii-ma-makrela-wedzona/
Jakie są korzyści z kwasów tłuszczowych omega 3?
Jedną z wielu korzyści zdrowotnych płynących z kwasów tłuszczowych omega 3 jest zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Ludzie, którzy spożywają odpowiednie ilości tych tłuszczów są mniej narażeni na rozwój chorób układu krążenia. EPA i DHA pomagają promować zdrowy przepływ krwi poprzez zwiększenie ilości płytek krwi we krwi. Pozwala to na bardziej efektywne krzepnięcie krwi, co zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca.
Innym sposobem, że tłuszcze omega 3 wspierają zdrowie sercowo-naczyniowe jest poprawa ciśnienia krwi. Ludzie, którzy mają wysokie ciśnienie krwi są bardziej podatni na choroby serca, takie jak wysokie ciśnienie krwi i miażdżyca. Tłuszcze omega 3 są szczególnie ważne dla osób z nadciśnieniem, ponieważ pomagają obniżyć ciśnienie krwi poprzez zmniejszenie ilości sodu i wody zatrzymanej we krwi.
Wymagania dotyczące DHA.
Ponieważ EPA i DHA są krytyczne dla wspierania zdrowia serca, ważne jest, aby spożywać te tłuszcze w określonych ilościach. Na przykład, EPA i DHA są uważane za priorytetowe składniki odżywcze dla zdrowia sercowo-naczyniowego i powinny być spożywane w ilości co najmniej 2 g/d. Większość ludzi jednak nie spożywa wystarczającej ilości tych tłuszczów, aby wspierać zdrowie serca.
Szacuje się, że 95% populacji ma niski poziom tłuszczów omega-3, co uważa się za czynnik przyczyniający się do wysokiej liczby chorób układu krążenia w dzisiejszym świecie. Oprócz korzyści dla zdrowia sercowo-naczyniowego, odpowiednie spożycie EPA i DHA jest związane ze zmniejszonym ryzykiem spadku zdolności poznawczych, zaburzoną odpowiedzią immunologiczną, zapaleniem stawów, astmą i innymi chorobami zapalnymi.
# ALA wymaga.
ALA jest ważnym niezbędnym strukturalnym budulcem dla niezbędnych kwasów tłuszczowych, takich jak kwasy eikozatrienoinowe (EPA) i prostaglandyny (PGS), które są ważne dla funkcji układu nerwowego i regulacji odpowiedzi zapalnej. Jednak ludzie mogą również produkować PGS w swoich organizmach. Konwersja EPA do PGS nie jest potrzebna i może być stratą energii.
ALA jest ważnym źródłem energii, jak również kwasów tłuszczowych, które są potrzebne do wzrostu i rozwoju u dzieci. EPA i DHA są również ważne dla zdrowego rozwoju mózgu w okresie dzieciństwa i dojrzewania. Aby wspierać potrzeby rozwijającego się mózgu, EPA i DHA są szczególnie ważne w okresie dzieciństwa i dojrzewania, kiedy mózg rośnie najbardziej.
DHA z suplementów i żywności
Zdrowa żywność, taka jak ryby, jaja i orzechy włoskie są doskonałym źródłem EPA i DHA. EPA i DHA znajdują się również w suplementach oleju rybnego. Dla osób, które nie są w stanie spożywać wystarczającej ilości EPA i DHA poprzez dietę, suplementy oleju rybnego mogą być odpowiednie. Istnieją jednak obawy dotyczące bezpieczeństwa długotrwałego stosowania suplementów oleju rybnego.
Niezbędne kwasy tłuszczowe są syntetyzowane przez organizm, ale istnieją również suplementy, które zawierają tylko formę kwasów tłuszczowych, które nie są syntetyzowane przez organizm, takie jak olej rybny. Podczas gdy organizm może produkować niektóre kwasy tłuszczowe, ważne jest, aby spożywać dobre źródło tych niezbędnych kwasów tłuszczowych jako część zdrowej diety.
ALA z suplementów oleju rybnego
Suplementy oleju rybnego są przetworzonymi ekstraktami kwasów tłuszczowych obecnych w błonach tłustych ryb. Podstawowymi składnikami oleju rybnego są EPA i DHA. W wielu badaniach sprawdzono korzyści płynące z suplementów oleju rybnego w zakresie leczenia chorób serca, w tym wysokiego ciśnienia krwi, wysokiego poziomu cholesterolu i miażdżycy.
W tych badaniach wykazano, że suplementy oleju rybnego poprawiają poziom lipidów we krwi i zmniejszają ryzyko rozwoju tych chorób serca. Wykazano również, że suplementy oleju rybnego poprawiają ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem.
ALA z suplementów oleju rybnego
Suplementy oleju rybnego są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które wspierają zdrowie serca poprzez poprawę przepływu krwi i tlenu przez organizm.
Ludzie, którzy spożywają odpowiednie ilości tych tłuszczów są mniej narażeni na rozwój chorób sercowo-naczyniowych. EPA i DHA pomagają wspierać zdrowy przepływ krwi poprzez zwiększenie ilości płytek krwi we krwi. Pozwala to na bardziej efektywne krzepnięcie krwi, co zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca.
Innym sposobem, że tłuszcze omega 3 wspierają zdrowie sercowo-naczyniowe jest poprawa ciśnienia krwi. Ludzie, którzy mają wysokie ciśnienie krwi są bardziej podatni na choroby serca, takie jak wysokie ciśnienie krwi i miażdżyca. Tłuszcze omega 3 są szczególnie ważne dla osób z nadciśnieniem, ponieważ pomagają obniżyć ciśnienie krwi poprzez zmniejszenie ilości sodu i wody zatrzymanej we krwi.
Rodzaje kwasów tłuszczowych omega 3: kwas alfa-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA)
ALA – Ważny niezbędny strukturalny budulec dla niezbędnych kwasów tłuszczowych, takich jak kwasy eikozatrienoinowe (EPA) i prostaglandyny (PGS), które są ważne dla funkcji układu nerwowego i regulacji odpowiedzi zapalnej. Te PGS są ważne dla utrzymania prawidłowej funkcji serca.
EPA – EPA ma właściwości przeciwzapalne i jest ważny dla utrzymania normalnego ciśnienia krwi. EPA jest również niezbędny dla normalnego wzrostu i rozwoju mózgu.
DHA – DHA jest krytyczny dla rozwoju i funkcji mózgu. Jest szczególnie ważny dla funkcji widzenia i jest szczególnie ważny dla utrzymania normalnego funkcjonowania mózgu u osób starszych.
Omega-3 jaja i żółtka
Kiedy kwasy tłuszczowe omega 3 są spożywane w postaci jaj lub ryb, są trawione i wchłaniane w jelicie cienkim. Tam organizm może je wykorzystać tak, jak tego potrzebuje. Jest to w przeciwieństwie do suplementów oleju rybnego, które są wchłaniane przez organizm w jelicie grubym i przenoszone w całym ciele, aż do ich wyeliminowania.
Dla zdrowych ludzi nie stanowi to problemu, ponieważ organizm może natychmiast wykorzystać kwasy tłuszczowe. Jednak możliwe jest, że u osób ze słabą funkcją immunologiczną lub poddawanych chemioterapii, te kwasy tłuszczowe mogą być transportowane do obszarów ciała, gdzie mogą przyczynić się do reakcji zapalnych.
Dla osób, które są wrażliwe na te reakcje zapalne, spożywanie pokarmów z kwasami omega 3 w ich naturalnej postaci może być korzystniejsze niż suplementy oleju rybnego.
Podsumowanie
Korzyści płynące ze spożywania pokarmów bogatych w kwasy tłuszczowe omega 3 są liczne i obejmują zdrowie układu krążenia, zdrowie stawów, rozwój mózgu i reakcje przeciwzapalne.
Korzyści płynące ze spożywania pokarmów bogatych w kwasy tłuszczowe omega 3 są liczne i obejmują zdrowie układu krążenia, zdrowie stawów, rozwój mózgu i reakcje przeciwzapalne. Zalecane spożycie kwasów tłuszczowych omega 3 w diecie wynosi 1,5-2,5 g/d, które można uzyskać z ryb, olejów rybnych, siemienia lnianego i jaj. Kwasy tłuszczowe omega 3 są niezbędnymi składnikami odżywczymi, a ich spożycie powinno być zrównoważone w celu promowania zdrowia.